PODRŠKA RAZVOJU LOKALNE DEMOKRATIJE I AKTIVNOG GRAĐANSTVA

“Balkan Kaleidoskop” je projekat koji se bavi jednim od najkrvavijih sukoba u savremenoj istoriji Evrope

koji je trajao sve dok se Zapadni Balkan nije rascepkao na delove. Decenije zajedničke istorije zaboravljene su i izgubljene u ratnim sukobima koji su trajali dok Jugoslavija, kao istorijski simbol ujedinjenja slovenskih naroda, nije dekonstriusana u “stare nove” nezavisne entitete i države.

Projektni partneri, organizacije civilnog društva, lokalne vlasti, obrazovne institucija iz različitih lokalnih zajednica sa Zapadnog balkana i svi ostali partneri širom Evrope raspravljaće o kulturi sećanja i očuvanju uspomena i svedočenja istorijskog narativa prethodnih generacija, o njihovom životu u prekonfliktnim vremenima koja će nam pomoći da rekonstruišemo slike i lanac događaja epohe kroz koju su živeli.

Projekat stavlja akcenat na značaj i vrednost usmene istorije i različitih perspektiva istorijskog narativa. Projekat ima za cilj promociju razumevanja zajedničke istorije Evrope među mladim ljudima, zajedničkih vrednosti i unapređenje poštovanja, tolerancije i uvažavanja raznolikosti u svetlu sećanja na ratove na prostorima bivše Jugoslavije. Istovremeno, projekat ističe temu važnosti mira u Evropi, kao i razumevanje ciljeva i napora koji su postignuti u zemljama Balkana u pravcu demokratskih reformi i unapređenja integracije u EU.

Projekat realizuje međunarodni konzorcijum partnera, u kome je i Centar lokalne demokratije LDA, okupljen oko Centra lokalne demokratije Subotica a finansira Evropska unija kroz program Evropa za građane i građanke.

''Balkan Kaleidoskop'' će trajati 18 meseci a projekat je zvanično je započeo protekle nedelje (15-18. novembar) međunarodnim događajem u Osijeku (Hravatska), treningom na temu multiperspektivnog pristupa u izučavanju istorije.

BK2

Pored događaja u Osijeku, još jedan međunarodni događaj biće održan u Mostaru na samom završetku projekta. Lokalne aktivnosti biće održane u partnerskim zemljama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Srbiji, Sloveniji i Makedoniji. Na ovim događajima učesnici će se baviti temama u vezi rata na prostoru bivše Jugoslavije kroz časove istorije i interaktivne radionice. Na kraju, učesnici će predstaviti rezultate svojih istraživanja na pomenutu temu na on-line platformi koja će biti kreirana u okviru ovog projekta.

BKlogo

Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - Betting Zone Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.
1 EU UNICEF final logo      council      2000px Logo Genf      anci          arhus          france        irish      logo atb trasp 2 
norveska    slovak aid     suresnes   Untitled 1   min omladine        knjazevac            nis grbi      medijana