PODRŠKA RAZVOJU LOKALNE DEMOKRATIJE I AKTIVNOG GRAĐANSTVA

Povodom završetka projekta ''Naši građani za našu opštinu'' 09. juna 2017. godine održana je završna konferencija projekta.


Tokom konferencije, kojoj su prisustvovali predstavnici i predstavnice lokalnih udruženja građana i lokalne samouprave predstavljeni su, u prvom delu, postavljeni projektni ciljevi i postignuti rezultati nakon 10 meseci realizacije projekta. Pored toga, javnosti je predstavljen i Vodič za finansiranje projekata udruženja građana iz opštinskog budžeta, jedan od rezultata projekta.

EP1

 

Vodič sadrži objašnjenje značaja finansiranja udruženja građana na transparentan način, putem konkursa, daje modele dokumenata koji su proizvod čitavog procesa, počev od kreiranja konkursa, učešća udruženja građana na konkursu, evaluacije, ugovaranja finansiranja projekata udruženja do monitoringa i izveštavanja realizacije projekta.

EP2


Drugi deo konferencije bio je posvećen diskusiji na temu izazova I perspektiva učešća građana/ki u procesima donošenja odluka u opštini Vlasotince.

Tokom diskusije, u cilju unapređenja učešća građana/ki u procesima donošenja odluka u opštini Vlasotince, date su sledeće preporuke:
• Učesnici/ce konferencije podržavaju inicijativu lokalne samouprave za unapređenje komunikacije sa građanima/kama opštine Vlasotince i lokalnim OCD;
• Učesnici/ce konferencije podržavaju inicijativu lokalne samouprave da se na mesečnom nivou, na zvaničnom sajtu opštine, objavljuju informacije o realizaciji opštinskog budžeta;
• Učesnici/ce konferencije podržavaju inicijativu lokalne samouprave da se za sledeću javnu raspravu o predlogu opštinskog budžeta izradi, i objavi na zvaničnom sajtu opštine, građanski budžet;
• Učesnici/ce konferencije preporučuju unapređenje rada Komisije za sprovođenje Konkursa za finansiranje projekata udruženja od javnog interesa iz budžeta opštine Vlasotince kroz:
*Imenovanje ‘’operativaca’’ iz lokalne administracije kao članova/ca Komisije (pored članova koji se nalaze na političkim funkcijama)
*Imenovanje bar jednog predstavnika/ce lokalnih OCD za člana/cu Komisije
*Objavljivanje izveštaja o radu Komisije (u elektronskoj formi na zvaničnom sajtu opštine)
*Objavljivanje sažetaka projekata kojima su dodeljena sredstva iz budžeta opštine (u elektronskoj formi na zvaničnom sajtu opštine)
*Objavljivanje izveštaja o efektima projekata kojima su dodeljena sredstva iz iz budžeta opštine (u elektronskoj formi na zvaničnom sajtu opštine)

Projekat ‘’Naši građani za našu opštinu’’, čiji je cilj bio unapređenje dobre uprave u opštini Vlasotince kroz poboljšanje procedura finansiranja lokalnih udruženja građana iz opštinskog budžeta i stvaranje uslova za aktivnije učešće lokalnih udruženja građana u procesima donošenja politika i odluka na lokalnom nivou, realizovali su u partnerstvu Opština Vlasotince i Centar lokalne demokratije LDA.
Projekat '' Our citizens for our municipality - Naši građani za našu opštinu'' finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko programa Evropski Progres

EUPR

Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - Betting Zone Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.

 

    eu for citizen     EU za tebe       WBF Logo sajt        knjazevac        eu      logo ATB