PODRŠKA RAZVOJU LOKALNE DEMOKRATIJE I AKTIVNOG GRAĐANSTVA

Tehnička škola iz Knjaževca, kao jedina škola – predstavnica Srbije, učestvovala je u međunarodnom projektu "Obrazovanje za globalno građanstvo", a na inicijativu Centra lokalne demokratije LDA Knjaževac.

Realizator brojnih projektnih aktivnosti u Tehničkoj školi bio je tim koji su činile Svetlana Petrović, školski pedagog, Milica Janković, profesor ekonomske i turističke grupe predmeta i Ana Amon, profesor engleskog jezika. Projekat je započeo zajedničkim sastankom i radionicama sa profesorima iz Bosne i Hercegovine kada je tim Tehničke škole, tokom juna 2018.godine u Prijedoru, radio sa stručnjacima iz Italije na predstavljanju, usvajanju i razvijanju novih pristupa i metodologiji u radu sa temama globalnog građanstva. Nakon toga, tim profesora iz Italijanskih škola u Trentu i Klesu posetio je Knjaževac i zajedno sa učesnicama projekta iz Tehničke škole predstavio učenicima svoju zemlju, svoje gradove i način realizacije nastave u njihovim školama. Obzirom da su Tehnička škola iz Knjaževca i Universita Popolare Trentina iz Italije slične po područjima rada i obrazovnim profilima, projektne aktivnosti su nastavljene i u 2019.godini na obostrano zadovoljstvo.

Početkom ovog meseca Tehnička škola iz Knjaževca ugostila je 43 učenika i 4 nastavnika iz italijanske škole koji su u sklopu višednevne posete Srbiji posetili i Knjaževac i Tehničku školu. Tim knjaževačkih profesorki je zajedno sa učenicima Tehničke škole pripremio niz aktivnosti za goste iz Italije - od zajedničkih radionica u školi, preko obilaska grada sa učenicima turističkog smera koji su imali ulogu turističkih vodiča, do posete Muzeju i zajedničkog slobodnog vremena provedenog u druženju vršnjaka. ''Ovakve vrste projektnih aktivnosti nas posebno raduju jer su učenici pored razmene kontakata i povezivanja na društvenim mrežama ostvarili mogućnost za divno prijateljstvo sa učenicima iz druge zemlje'', kažu u Tehničkoj školi Knjaževac.

Ova poseta poistekla je iz projekta ''Obrazovanje za globalno građanstvo'' koji su zajednički realizovali Centro per la Cooperazione Internazionale/Centar za međunarodnu saradnju, Ufficio Politiche Giovanili del Comune di Trento/Odeljenje za omladinske politike Grada Trenta, Associazione Progetto Prijedor/Asocijacija Projekat Prijedor, Viaggiare i Balcani/Putujemo na Balkan i naš vodeći partner Associazione Trentino con i Balcani Onlus/Asocijacija Trentino sa Balkanom, a u kome je LDA bila lokalni patner. 

Projekat ''Obrazovanje za globalno građanstvo'' je deo programa teritorijalne saradnje opštine Knjaževac i AP Trento koji LDA realizuje u saradnji sa Asocijacijom Trentino sa Balkanom i većim brojem partnerskih udruženja i institucija iz Knjaževca i Trenta.

tehnickaTEXT

Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - Betting Zone Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.
1 EU UNICEF final logo      council      2000px Logo Genf      anci          arhus          france        irish      logo atb trasp 2 
norveska    slovak aid     suresnes   Untitled 1   min omladine        knjazevac            nis grbi      medijana