PODRŠKA RAZVOJU LOKALNE DEMOKRATIJE I AKTIVNOG GRAĐANSTVA

Prvi međunarodni događaj organovan u okviru projekta CLINK nadmašio je očekivanja pružajući učesnicima prostor za bogatu i zanimljivu razmenu vezanu za oblast kulturnog nasleđa.

Događaj pod nazivom “Učešće građana u očuvanju kulturnog nasleđa u njihovim zajednicama”održan je 15. i 16. maja 2019. godine u Caenu u prostorijama Regije Normandija u okviru projekta ‘’CLINK – Kulturna baština kao spona koja povezuje lokalne zajednice Evrope’’.

Događaj je okupio 80 učesnika, eksperata iz kulturnih institucija ali i udruženja građana koja se bave kulturnim nasleđem i njegovom interpretacijom na različite načine. Svi oni imali su priliku da predstave svoje prakse rada u oblasti promocije i očuvanja kulturne baštine. U radu konferencije učestovali su i predstavnici knjaževačkih ustanova kulture, Bojana Ilijić, viši kustos arheolog Zavičajnog muzeja Knjaževac, i Vladana Stojadinović, diplomirani bibliotekar savetnik i direktor Narodne biblioteke „Njegoš“. Kroz predavanje „Kulturno nasleđe Knjaževca i učešće mladih u obrazovnim programima ustanova kulture“ predstavljena su prirodna dobra, elementi materijalne i nematerijalne kulturne baštine i kulturnoistorijski spomenici knjaževačkog kraja, kao i naučni projekti i edukativni programi Biblioteke i Muzeja, koji se realizuju uz uključivanje pripadnika lokalne zajednice, pre svega dece i mladih.

Glavna poruka na kraju ovog događaja bila je da najpre građani moraju u svojim zajednicama prepoznati sopstvenu kulturnu baštinu da bi ona šire mogla biti priznata, zaštićena i promovisana kao takva. Zajednice imaju lokalne običaje i rituale, mesta kulturne baštine koja su povezana sa ličnom kulturom članova te zajednice i koja se moraju prepoznati, slaviti i o kojima se mora podići svest zbog važnosti njihovog očuvanja.

caen2text2

Međunarodnom događaju prethodio je koordinativni sastanak projektnih partnera i studijska poseta “Fabrici nasleđa Normandije” tokom koje su učesnici obišli deo ove ustanove koji se bavi zaštitom, restauracijom, digitalizacijom i podizanjem svesti javnosti o kulturnom nasleđu Normandije kao specifične regije u Francuskoj.
Domaćin ovog prvog međunarodnog događaja project CLINK bila je Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju ALDA.
Vodeći patner je Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) a na projektu sarađuje ukupno 10 partnera iz Hrvatske, Francuske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Albanije.
Projekat CLINK je finansiran kroz EU program Evropa za građane i građanke.

caen2text

 

Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - Betting Zone Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.
1 EU UNICEF final logo      council      2000px Logo Genf      anci          arhus          france        irish      logo atb trasp 2 
norveska    slovak aid     suresnes   Untitled 1   min omladine        knjazevac            nis grbi      medijana